Een stimulans voor getalenteerde jongeren

De Bernheim Stichting steunt de VOCATIO laureaat


Al bijna 60 jaar steunt de stichting VOCATIO gepassioneerde en geëngageerde jonge talenten tussen 18 en 30 jaar die over onvoldoende financiële middelen beschikken om hun roeping te ontwikkelen of levensproject te realiseren, hoewel dat hun grootste wens is.

 © Karel Duerinckx
© Karel Duerinckx

VOCATIO ook een begeleiding: een grote zichtbaarheid voor de laureaten, opleidingen en toegang tot het netwerk van VOCATIO-laureaten.

Elk jaar reikt VOCATIO ongeveer 20 beurzen van 10 000 euro uit. Deze beurzen zijn echte springplanken die de laureaten. De Bernheim Stichting doet elk jaar mee aan dit evenement. In 2022 zal Paola Verhaert, onderzoeker digitale geesteswetenschappen, de beurs van de Bernheimstichting ontvangen.

Paola wil de digitale geletterdheid bij kinderen stimuleren met educatieve spelletjes. Zo worden kinderen actieve voorvechters van hun privacy en hun rechten op vlak van hun gegevens.

“Tijdens mijn master-na-master in Digital Humanities ontwikkelde ik DataBlokken. Dat is een levensgroot, fysiek bordspel dat peilt naar de kritische datageletterdheid van de 9- tot 12-jarigen. Het daagt hun standpunten over privacy uit door het debat erover te stimuleren. Bij mijn research stelde ik namelijk vast dat er voor jonge kinderen te weinig educatieve tools bestaan over het belang van digitale rechten.”

Vind het project van Paola Verhaert en de projecten van de andere winnaars op VOCATIO.be