Start.LAB

Een incubator op de campus voor studenten-ondernemers in het Brussels gewest

© Frank Toussaint
© Frank Toussaint

Het Centre d’entrepreneuriat van de Université libre de Bruxelles en de vzw Cascade, in samenwerking met de Solvay Brussels School of Economics & Management, begeleiden studenten-ondernemers bij de ontwikkeling van hun ondernemingsproject.

Van een idee een onderneming maken

Heel wat Brusselse studenten hebben creativiteit te over. Ze hebben echter behoefte aan advies en ondersteunende diensten om hun project voor een onderneming te concretiseren. Om aan die vraag te beantwoorden is de vzw Cascade begonnen met Start.LAB, een incubator voor studenten-ondernemers en jonge ondernemers die ten laatste twee jaar geleden het hoger onderwijs hebben afgerond. Cascade helpt hen met gratis co-workingruimten, coaching, en vormingen en verruimt hun professioneel netwerk.

Brusselse student-ondernemers

Wie wil meedoen met Start.LAB, moet ingeschreven zijn of zijn geweest in een instelling voor hoger onderwijs in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (universiteit of hogeschool). Start.LAB heeft niet tot doel om de opleiding te vervangen, de studenten moeten hun academische carrière voortzetten om eraan te kunnen deelnemen. De eerste incubator is momenteel van start gegaan op de campus Solbosch, in het hart van de ULB, maar Start.LAB heeft de ambitie om ook op andere Brusselse campussen vestigingen te openen.

Robuuste en duurzame projecten

De beslissing om een project toe te laten tot het Start.LAB hangt af van het dossier en regelmatige evaluaties. Alle projecten zijn welkom, of ze nu een humanitair, commercieel, sportief, sociaal karakter hebben dan wel verbonden zijn met het vereningsleven. De voorwaarde is wel dat het project tot doel moet hebben om een duurzame activiteit uit te bouwen. De diversiteit blijkt uit de projecten die momenteel in het incubatiestadium verkeren: een automatisch pakjesdistributiesysteem, een Afrikaans fastfoodrestaurant, een merk van solidaire producten... Start.LAB heeft de ambitie om jaarlijks een honderdtal jonge ondernemers te begeleiden.