Ateliers voor artistieke creatie

Artiesten en universitairen in opleiding met elkaar doen samenwerken

© Sylvie Mathot
© Sylvie Mathot

Sinds het academiejaar 2014-2015 stellen het departement  'Arts du spectacle vivant' van de  Université libre de Bruxelles en de afdelingen Theater en Woordkunst van het Conservatoire royal de Bruxelles aan hun studenten voor om samen te werken in gemeenschappelijke ateliers voor artistieke creatie.

Een gemeenschappelijk creatief project

Dankzij deze samenwerking tussen een universiteit en een kunstenschool kan een dertigtal studenten (universitairen of artiesten) elkaar ontmoeten en samen een intense ervaring meemaken, die uitmondt in een concreet artistiek project (optreden, performance of een andere artistieke interventie). Twee podiumkunstenaars met nationale en internationale uitstraling worden gevraagd om gedurende twee weken een gezamenlijke workshop te leiden. De bedoeling is niet om de universiteitsstudenten om te toveren tot kunstenaars, of om de artiesten in academici te veranderen, maar om een reële samenwerking tot stand te brengen, tot wederzijds profijt.

Een eerste editie in mei 2015

De eerste editie van deze samenwerking vond plaats in mei 2015 in het Théâtre national de Belgique, met medewerking van Frédérique Lecomte (België) en Giania Carbunaria (Roemenië), twee van de meest toonaangevende regisseurs in de wereld van het hedendaagse internationale theater.  Aan de deelnemers en belangstellenden werden interviews, presentaties van artiesten, openbare lessen, films en documentaires ter beschikking gesteld.

Ontmoetingen 2016 en 2017

In 2016 zijn de gasten het Belgische gezelschap Art & tça  (zie bijvoorbeeld hun documentaire voorstelling 'Nourrir c'est l'humanité', over de landbouwindustrie) en de kunstenares-onderzoekster Tania Alice (die met haar activistisch-situationistische gezelschap 'Alledaagse Helden' aan de slag is in de minst bedeelde buurten van Rio de Janeiro).  Zij worden in maart 2016 uitgenodigd door het departement 'Arts du spectacle vivant' van de Université libre de Bruxelles, nog steeds in nauwe samenwerking met het Conservatoire royal de Bruxelles, en dit jaar ook met het Théâtre National.
In 2017 werd het initiatief toegespitst op participatief theater en het marionettentheater als specifiek artistiek medium. De studenten werden begeleid door drie artiesten met een internationale uitstraling: Airan Berg, Martine Winkel en Neville Tranter. Ze hebben geleerd om marionetten te maken en/of te manipuleren, en om tegelijk, met hen en de andere deelnemers in interactie te treden. Het resultaat werd publiek getoond op 11 mei, in het centrum De Kriekelaar (Schaerbeek).
 

Dit jaar 2018

De vierde editie zal van 2 tot 12 mei 2018 georganiseerd worden, met als gasten voor de twee workshops de jonge Belgische regisseur Laurent Plumhans, en de beeldend kunstenaar David Bade.