Het Chicagoproject

Een kennismaking met het theater die de persoonlijke expressie aanmoedigt

© Bea Borgers - KFDA2017
© Bea Borgers - KFDA2017

Het Kunstenfestivaldesarts werkt samen met het Brusselse jeugdhuis Chicago aan een project rond de ontdekking van de podiumkunsten en de persoonlijke expressie. Met de camera in de hand zijn de jongeren aanwezig bij voorstellingen en spelen ze leerling-theatercriticus.

Het theater ontdekken

Sinds 2012 woont jaarlijks een twintigtal jongeren onder de begeleiding van animatoren van het jeugdhuis Chicago 7 voorstellingen bij die ze samen met de dramaturg van het festival uitkiezen. Ze zijn uitgerust met camera's en filmen elkaars  verwachtingen vóór de voorstelling en de reacties na afloop. Gemonteerd tot videoclips worden hun getuigenissen gedeeld op sociale netwerken, om zo andere jongeren aan te moedigen om deel te nemen aan het festival.

Je mening uitdrukken

Op die manier biedt het project Chicago jongeren de kans om nader kennis te maken met de podiumkunsten en hun blik op de wereld te verruimen tijdens een prettige avond onder vrienden.  Door meerdere voorstellingen bij te wonen, leren ze hun eigen smaak kennen. Maar het biedt hen ook de gelegenheid hun talenten te ontwikkelen om het woord te voeren, ook als er gefilmd wordt, en hun mening te uiten met respect voor die van anderen.

De continuïteit van het project

Om de continuïteit van het project te waarborgen, investeert het Kunstenfestivaldesarts in nieuw materiaal en een bezoldigde betrekking van projectcoördinator. Het gaat om een contract van bepaalde duur voor een van de jongeren van het jeugdhuis die het project op zich hebben genomen: een mooie kans om een eerste werkervaring van hoge kwaliteit op te doen!